2024. március 29., péntek
Auguszta névnapja

Hozzátáplálás, hozzátáplálási táblázat

2012-11-19 21:47 | Nézettség: 454
A hozzátáplálás, illetve elválasztás optimális idejéről szakemberek egész serege folytat vitát. Cikkünkben néhány gyakorlatias tanáccsal és egy az átlagnál jóval részletesebb hozzátáplálási táblázattal szeretnénk segíteni az édesanyákat.

Hozzátáplálás

Azzal nagyjából minden - hozzátáplálásról és elválasztásról szóló - tanulmány egyetért, hogy a babának 6 hónapos koráig az első és legfontosabb táplálékforrás az anyatej. Körülbelül 6 hónapos korát követően azonban elkezdhetjük megismertetni kisbabánkat új ízekkel. Természetesen tápszeres babáknál a hozzátáplálás megkezdése  már negyedik hónap környékén megtörténhet.

A két legfontosabb szó a hozzátáplálás kapcsán: a türelem és a mérték. Fontos, hogy ne okozzon kisbabánknak megrázkódtatást az új ételek bevezetése, ezért mindenképp kóstolással, kóstolgatással kell kezdeni a hozzátáplálást és nem erőltetni egyetlen ételt sem, ha esetleg úgy vesszük észre, hogy nem nyeri el gyermekünk tetszését. Előfordulhat, hogy bár életkorának megfelelően már kaphat egy bizonyos ételt a baba, ő azonban az új ízekkel, az új étel állagával való találkozásra még nincs felkészülve. Legjobb példa erre, ha végignézünk a bébiételeken.

A 4-5 hónapos kortól adható bébiételek teljesen pépes állagúra vannak turmixolva, hisz ezek az első falatok a picinek az anyatej, illetve tápszer mellett. Azonban körülbelül a 8 hónapos kortól adható bébiételeknél vehetjük azt észre, hogy a főzelékek és gyümölcspépek egyre darabosabbak, egyre nagyobb darabokat tartalmaznak arra alapozván, hogy a legtöbb gyereknek ekkorra már megjelennek az első fogacskái, melyeket bátran próbálgathat. Ez azonban korántsem biztos. Könnyen megeshet, hogy kisbabánk első fogacskája egy éves kor után bújik csak elő.

Hozzátáplálás, hozzátáplálási táblázat

Hozzátáplálási alapszabályok

A hozzátáplálás során minden étel, amit a babának adunk friss legyen és törekedjünk arra, hogy a pici ne egyen megbízhatatlan, kétséges eredetű alapanyagokból készült ételeket. Ha módunkban áll, rendszeresen látogassunk el a biopiacokra, illetve a hagyományos piacok őstermelői részlegeire.

Egyszerre csak egy új ételt vezessünk be a baba étrendjébe (különösen a hozzátáplálás kezdetekor) és a bevezetésre került ételt akár több napon keresztül is adjuk gyermekünknek. Így az esetleges allergiás tünetek nyomon követhetők maradnak. Ha bébiételeket választunk, először az egy gyümölcsből előállított fajtákat adjuk, később jöhetnek a vegyes, több alapanyagból készült ízek.

A hozzátáplálás kezdetekor, 4-7 hónapos korban az egyes gyümölcsökből készült pépek bevezetése előtt, ugyanazon gyümölcsből készült gyümölcslével (kizárólag saját magad préselt, vagy babák számára készített 100%-os gyümölcstartalmú italok) kezdjük.

Amíg a baba nem tud biztonságosan ülni (támaszkodás nélkül) az etetőszék használata nem javasolt. Tökéletesen alkalmas lehet az étkezésekhez a pihenőszék, a bébihordozó, vagy a szoptatós párna félbehajtva.

A hús és a gabonafélék bevezetését követően (6 hónapos kor körül) javasolt a mindennapi fogyasztás megtartása.

Hozzátáplálási táblázat

Hozzátáplálási táblázatunk kellően részletes és nem csak az ételeket sorolja fel életkornak megfelelően, hanem arról is ejt 1-2 szót, hogy az adott ételt mikor, milyen formában érdemes adni a kisbabánknak.  

Étel kereső