2024. március 29., péntek
Auguszta névnapja

Mire jó az üres bébiételes üveg?

2014-05-31 22:51 | Nézettség: 392
A hozzátáplálás megkezdésével a legtöbb családban megjelennek az üres bébiételes üvegek, ezek száma naponta növekszik a baba étvágyától függő mértékben. De mit lehet kezdeni ezekkel a feleslegesnek tűnő üvegekkel?
Mire jó az üres bébiételes üveg?

Az üres bébiételes üvegekből egy kis kreativitással mind a magunk, mind a gyermekeink számára hasznos és szép dolgokat készíthetünk, nem mellékesen a családi kassza is jól jár. A következőkben bemutatunk pár lehetőséget, hogy mire is használhatók a bébiételes üvegek.

tárolás # hógömb # váza, virágtartó # memóriajáték # finomságok szervírozása # hűtőmágnes # színes lámpások, mécsestartók # gyertya

Fűszertartó

Hozzávalók: bébiételes üveg (bármennyi attól függően, hogy mennyi különféle fűszert szeretnénk ezekben tárolni) # mágneses fém lap (késtartó) # etikett címke

A bébiételes üvegek fém kupakja nagyon jól tapad a mágneses felületekhez. Így nagyon egyszerűen készíthetünk belőlük falra vagy szekrényajtóra szerelhető fűszertartót. A kitisztított  és kiszárított üvegek aljára írjuk rá a fűszer nevét egy etikett címke segítségével, persze ez nem feltétlenül szükséges, hiszen az átlátszó üveg miatt a fűszerek könnyen felismerhetőek (viszont, ha címkézünk, azzal a konyhában kevésbé jártas családtagokon segíthetünk). A mágneses lapot felszereljük a falfelületre, vagy a szekrényajtóra, majd a bébiételes üvegeket a kupak segítségével a mágneses laphoz rögzítjük.

 Fűszertartó bébiételes üvegből

Hógömb

Hozzávalók: bébiételes üveg # műanyag vagy porcelán figura # glicerin # (desztillált) víz # flitter # csillámpor # pillanatragasztó

A bébiételes üveg tetejének belsejébe pillanatragasztóval kell beragasztani a figurát (kisebb figura esetén érdemes lehet kiemelni a kupakból egy darabka fa, fém, vagy műanyag lappal – javaslom a hungarocellt). Az alaposan megtisztított üveget majdnem tele öntjük (a figura méretétől függően) desztillált vízzel, és 5 csepp glicerint csepegtetünk bele a megfelelő állag eléréséért. Ezt követően jöhetnek a hógömb belsejében úszó flitterek, és más csillogó darabkák, ezeket szórjuk szintén az üvegbe és alaposan keverjük össze. A figurával díszített tetőt rácsavarva az üvegre már kész is a szuper hógömbünk.

Hógömb üres bébiételes üvegből

Szortírozás és tárolás

Hozzávalók: bébiételes üvegek # festék és dekorációs anyagok # felfüggesztéshez szeg, kalapács

A miniatűr háztartási eszközök, alapanyagok – mint szegek, csavarok, gombok, gombostűk, gyöngyök, ceruzák, stb. – tárolását és szortírozását remekül meg lehet oldani a nem használatos üvegekkel. Az üvegeket használhatjuk egyszerű formájukban, de festve, díszítve is jól mutatnak. A gondosabbak fel is rögzíthetik az üvegek tetőit a spájz polcának aljára, így a kincseket rejtő bébiételes üvegek biztosan nem kallódnak majd el a ritkán használt holmik, vagy ruhák között.

Szortírozás

Váza, virágtartó

Hozzávalók: bébiételes üveg # üvegfesték, dekorációs anyagok (gyöngy, fonal, csillámpor, dekortoll, stb.)  # szalagok # virágok

Ha vázának szeretnénk használni a bébiételes üvegeket, tetszés szerint dekorálhatjuk őket (üvegfesték, decoupage, stb.). Az alkalomtól függően a vidám színek, a visszafogott és egyszerű masnik is nyerő ötletnek bizonyulhatnak, de egy szép virág az üvegek dekorációja nélkül is mutatós lehet. A minivázák kellékei lehetnek akár egy esküvői dekorációnak is. Dróttal, szalaggal, madzaggal körbetekerve és hurkolva, felfüggesztve is használhatjuk újrahasznosított üvegeinket.

Vázák bébiételes üvegből

Memóriajáték

Hozzávalók: 20 vagy annál több, páros számú bébiétel tető # univerzális ragasztó # papír

A bébiétel üvegek tetejéből nagyon könnyen memóriajátékot lehet készíteni. Össze kell gyűjteni 20 – 30 fedőt és a fedők belsejébe be kell ragasztani különféle figurák, állatok, gyümölcsök képeit. Természetesen mindegyik figurából két db „memóriakupakot” kell készíteni. Az interneten elérhetők különbőző a bébiétel kupakokhoz készített animációs képek, például az alábbi oldalon: memóriajáték képek.

 

Finomságok szervírozása

Hozzávalók: bébiételes üvegek # ellenállhatatlan édességek (pohárkrémek, fagylalt, gyümölcsök, stb.)

Az elkészített finomságokat belekanalazzuk, rétegezzük a bébiételes üvegekbe és kiskanál társaságában szervírozzuk. Mutatós és egyszerű. Vacsoravendégeink is el lesznek ragadtatva az eredeti ötlettől.

Finomságok üres bébiétel üvegben

 

Hűtőmágnes saját fotóval

Hozzávalók: bébiételes üvegtetők # mágnes # fotók # univerzális ragasztó # csomagolópapír

A bébiételes üvegek tetőit hasznosíthatjuk újra, ha mágnest ragasztunk rájuk, majd a csomagolópapírral kívülről bevont tetők (pl. decoupage technikával) belsejébe, a kupakok méretének megfelelően kivágott karton papírt ragasztunk és a kartonra ráragasztjuk – a szintén méretre vágott – fotóinkat.

Hűtőmágnes

Színes lámpások, mécsestartók

Hozzávalók: bébiételes üvegek # üvegfesték # dekorációs anyag (gyöngy, fonal, csillámpor, dekortoll, stb.) # drót # mécses

A bébiételes üvegeket a választott színűre festjük üvegfestékkel. Alkalmazhatunk decoupage technikát is. A megfestett üvegek számtalan módon dekorálhatók: ragasztó segítségével csillámbevonatot képezhetünk rajtuk, színes fonalakkal, gyöngyökkel, kartonból kivágott alakzatokkal dekorálhatjuk. Az ily módon elkészített dekorüvegek mécsessel, máris kreatív kiegészítői lehetnek lakásunknak. Drót segítségével függő lámpásokat is készíthetünk, melyekkel különleges hangulatot teremthetünk kerti partinkon.

Mécsestartó üres bébiétel üvegből
Gyertya

Hozzávalók: bébiételes üveg # régi gyertyák, vagy gyertyaviasz # kanóc # kanóctalp # edények a gyertyaöntéshez # festék és dekorációs anyagok az üveg díszítéséhez

A gyertyaviaszt, vagy maradék gyertyát víz felett, egy tálban megolvasztjuk. Elkészítjük a kanócot (ezt lehet készen is kapni talppal együtt, illetve otthon készíteni pl. elhasznált teamécsesből). A kanóc hosszúsága a bébiételes üveg magassága, plusz 2 cm, ha kész belemártjuk az olvadó viaszba, megvárjuk, míg megszilárdul. Lehetőség szerint leragasztjuk a bébiételes üveg aljára, és a kanóc végét (mely égni fog, ha meggyújtjuk) rögzítjük az üveg tetejénél egy ruhacsipesszel. Ha a viasz teljesen elolvadt, beleöntjük az üvegbe, és ha megdermedt, kész a gyertya. Természetesen a bébiételes üveget utólag, vagy előre dekorálhatjuk tetszés szerint.

Gyertyák üres bébiételes üvegből

Források:

Étel kereső